Debat tècnic sobre l’enginyeria 4.0 en l’àmbit de la sostenibilitat, urbanisme, medi ambient i millora de la qualitat de vida

Inscripcions
Inscripció tancada
Dates i horaris
25 d'octubre de 2018, de 9:30 a 13h
Tipus
Presencial
Lloc
Sala d'actes del Col·legi
Consell de Cent, 365
08009
BARCELONA
EBCN TV

Objectius

Aquest Debat Tècnic, que se celebra dins el marc de l’Any de l’Enginyeria 4.0, se centra en l’àmbit de la sostenibilitat, urbanisme, medi ambient i millora de la qualitat de vida.

 

És de singular importància la tasca a desenvolupar per l’Enginyeria en totes les àrees assenyalades, si es vol avançar tant amb el caire competitiu com de benestar a nivell de país. En aquesta nova era de la quarta revolució industrial, de la Indústria 4.0, de la Internet de les Coses, de l’automatització, els professionals de l’Enginyeria disposen d’un ampli ventall d’eines a disposició, fruit de les noves tecnologies, que li faciliten la tasca innovadora a dur a terme per assolir l’objectiu fixat.

 

En aquest Debat, els ponents se centraran en les temàtiques escollides, una petita mostra del significat i importància de l’Enginyeria en cada un dels marcs del Debat: sostenibilitat, urbanisme, medi ambient i millora de la qualitat de vida. I en ell es tractaran temàtiques relatives a:

 

• L’Enginyeria 4.0 centrada en la sostenibilitat, millora de la qualitat de vida i del canvi climàtic
• L’Enginyeria 4.0, l’urbanisme i les Smarts Cities
• La importància de l’Enginyeria i el Big – Data en benefici de la Societat del futur
• Com actua l’Enginyeria per valoritzar residus i reduir la degradació mediambiental

Programa

En el marc de l'Any de l'Enginyeria 4.0, ENGINYERS BCN presenta el Debat Tècnic:

Debat tècnic sobre l’enginyeria 4.0 en l’àmbit de la sostenibilitat, urbanisme, medi ambient i millora de la qualitat de vida

 

9.30h Acreditacions

 

9.45h Benvinguda al Debat a càrrec Sr. Miquel Darnés, Degà del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona.

Presentació Debat i ponents a càrrec Sr. Pere Rodríguez, Enginyer Tècnic Industrial i Coordinador Any Enginyeria 4.0.

 

10.00h Que vol dir la sostenibilitat al segle XXI, a càrrec Sr. Salvador Samitier, cap de l’Oficina de Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya.

 

La ponència versarà sobre un dels reptes als quals hauran de donar resposta les empreses, com a conseqüència de la transformació digital de la indústria: l’assegurament de la sostenibilitat a llarg termini.  L’ús eficient dels recursos, l’optimització del consum de primeres matèries, l’eficiència energètica o l’adequat tractament dels residus i el seu ús com a recursos i  la reducció d’emissions al medi fins al màxim nivell que sigui tècnica i econòmicament viable,  es converteixen en palanques de competitivitat, per assegurar la sostenibilitat i l’adaptació i mitigació del canvi climàtic. En el transcurs de la intervenció es relacionaran les actuacions que du a terme del Departament de Territori i Sostenibilitat, especialment en els àmbits de l’economia circular, la qualitat de l’aire i el canvi climàtic.

 

10.30h L’Enginyeria 4.0, de la planificació a l’acció en la sostenibilitat local, a càrrec Sr. Francesc de Sàrraga, Cap de la Secció de Suport a la Gestió Energètica Local, de la Diputació de Barcelona.

 

La ponència tractarà sobre com les ciutats i pobles han esdevingut capdavanteres en l’impuls de la sostenibilitat mitjançant compromisos de lluita contra el canvi climàtic, impulsats des de xarxes i governs locals intermedis, i desenvolupats per processos que parteixen de l’anàlisi inicial, per poder planificar correctament i finalment implantar efectivament mesures concretes. I també, com aquests processos poden recolzar-se tant en innovacions socials com tecnològiques, i quin paper pot/ha de jugar l’enginyeria en tot plegat.

 

11.00h Coffee break

 

11.15h Conferència sobre La importància de l’Enginyeria i el Big – Data en benefici de la Societat del futur, a càrrec Sr. Xavier Barnils, Responsable Nacional de Prescripció de Schneider Electric.

El món s'enfronta a nous reptes que de ben segur marcaran el futur de la societat en els pròxims anys. La tecnologia està canviant molt ràpidament. El paper de l'Enginyeria i l'anàlisi del Big - Data esdevé una peça clau per adaptar-se al canvi tecnològic de la societat del futur. 

 

11.45h La contribució de la gestió de residus a Catalunya al desenvolupament de l’economia circular, a càrrec Sr. Josep Maria Tost, Director Agència de Residus de Catalunya.

 

La gestió dels residus es mou en un escenari canviant, en què cal abandonar la concepció lineal d’usar i llençar, per una nova concepció en què els residus són recursos que permeten l’estalvi de matèries verges i la reducció d’emissions, contribuint a la implementació de l’economia circular una aposta impulsada per Europa i que ha de permetre una nova concepció empresarial.

 

12.15h Taula Rodona Debat i torn de preguntes, moderat per Sr. Pere Rodríguez, Coordinador de l’Any de l’Enginyeria 4.0.

 

Amb la participació dels quatre ponents del Debat.

 

13.00h Cloenda Debat a càrrec Sr. Pere Rodríguez

Impartit per

Pere Rodríguez, Enginyer Tècnic Industrial i Coordinador de l’Any de l’Enginyeria 4.0.

Miquel Darnés, Degà del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona.

Salvador Samitier, cap de l’Oficina de Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya.

Francesc de Sàrraga, Cap de la Secció de Suport a la Gestió Energètica Local, de la Diputació de Barcelona

Xavier Barnils, Responsable Nacional de Prescripció de Schneider Electric.

Josep Maria Tost, Director de l’Agència de Residus de Catalunya.