Una gran Nit dels Col·legiats i la Professió
ENGINYERS BCN celebra la Nit dels Col·legiats i la Professió a la sala Petit Palau del Palau de la Música Catalana. La diada tecnològica Crisi Climàtica i Enginyeria, va precedir a l’acte.
Des de solucions per a persones amb discapacitat de moviment al reconeixement a l’Associació Professional de Tècnics de Protecció Civil de Catalunya. Així va ser el ventall que va englobar la Nit dels Col·legiats i la Professió, la nit més important de l’any per a ENGINYERS BCN.
L’assistència va ser multitudinària, amb els col·legiats i companys de professió desitjant gaudir d’una vetllada plena de sorpreses i entreteniment.
L’acte, que va començar amb unes paraules del degà per agrair la presència de tothom i recordar la importància del vot en la Junta General Extraordinària del dia 6, va homenatjar i premiar la tasca realitzada per diferents col·legiats i institucions durant tot l’any.
Inniciatives premiades
L’empresa innovadora de l’any va ser Ignion, creadora de xips antenna multibanda per accelerar el món del IoT. Una solució multiús que proveeix una connectivitat IOT connectivity més fàcil, ràpida, millor, i més competitiva.
A continuació es va lliurar el nou premi Josep M. Cabestany, la categoria que vol reconèixer la feina d’aquells col·legiats que aposten per la responsabilitat social reafirmant així el seu compromís amb la societat. Enguany, el premi va anar destinat a L’Associació de Tècnics de Protecció Civil de Catalunya ATPCC), el seu suport durant la pandèmia de la COVID-19 als tècnics i responsables de protecció civil del món local, tant municipal com comarcal de la Generalitat de Catalunya i del sector privat.
Els millors TFGs
La nit va continuar premiant a les noves generacions d’enginyers, amb els premis als millors TFGs de l’any, que parlen d’un futur a la professió molt prometedor.
L’accèsit d’enguany va ser per Jakim Cañas, graduat en Enginyeria Mecànica i Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica per l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE), amb el seu projecte Diseño y fabricación de un soft Gripper mediante impresión 3D. En aquest treball, s’ha desenvolupat i validat un prototip d’un soft gripper (una pinça toba) per a robots col·laboratius. El prototip està dissenyat, originalment, per la manipulació de pomes, amb una fiabilitat de gairebé el 100% i un disseny de baix cost que el permet ser competitiu al mercat. A més, pel projecte, Cañas ha estudiat el polímer TPE-90a, que és un material aprovat per a contacte amb aliments, però del que no es coneixen les seves propietats per a la impressió 3D.
El projecte guanyador de l’any va ser d’Ali Abdul Ameer, graduat en Enginyeria Biomèdica i Electrònica Industrial i Automàtica per l’EEBE, pel seu treball Motor imagery-based brain-computer interface by implementing a frequency band selection. El projecte té com a objectiu crear una interfície cervell-ordinador per ajudar a les persones afectades per trastorns que impedeixen la mobilitat de la resta del cos, amb un mètode que detecta, amb la màxima precisió possible, la intenció de moviment per a controlar una cadira de rodes, pròtesis robòtiques o qualsevol altre dispositiu per interactuar amb l’entorn i atorgar més independència.
Homenatges i reconeixements
Després es van fer els homenatges als 25, 50 i 60 anys de col·legiació, pujant a l’escenari a tots aquells enginyers veterans al Col·legi.
José Antonio Galdón, president de COGITI, també va participar en l’esdeveniment, destacant l’augment de treball en el sector de l’enginyeria i recordant la trajectòria de la professió en els últims anys, així com pronosticant un bon futur pel sector veient els grans projectes premiats ja només a la Nit.
L’equip de futbol també va tenir el seu reconeixement especial, per la seva victòria en el trofeu del rector de la temporada 21/22.
Per últim, el degà, Miquel Darnés, i el vicedegà, Ricard Nogués, van lliurar el premi al Col·legiat Distingit d’enguany a Ángel Codina, per la seva trajectòria com a enginyer i la seva tasca com a president de la Comissió d’Enginyers d’Empresa.
Mencionar també les actuacions de la jornada. El col·legiat i guitarrista Joaquim Teruel va actuar tocant la guitarra, acompanyat del guitarrista Ignacio Abínzano i la soprano Karol Luque.
I què dir del presentador? De Elvis Presley a Pedro Sánchez, l’actor i còmic Pep Plaza es va atrevir a encarnar a tota mena de personatges que van acompanyar als col·legiats entre premi i premi en aquesta gran Nit. La sala Petit Palau s’omplia de rialles mentre escoltava el duet de Joan Manuel Serrat i Joaquim Sabina interpretats pel camaleònic còmic.
Un punt final a una Nit on la Força de l’Enginy estava més present que mai.