Observatori del vicedegà: “Els millors gols”

28 de setembre de 2023
Comparteix
Temps de lectura
3' 15"

En l’Observatori del Theknos de setembre-octubre, el vicedegà Ricard Nogués parla de la importància de les empreses i l’impuls que fa el Col·legi en el marc empresarial. Pots llegir l’article a continuació o a través d’aquest enllaç.

Observatori Theknos 257

Els millors gols

Ferran Soriano va escriure un llibre titulat La pilota no entra per atzar. Res no és casual; la bona feina porta a assolir els objectius de la majoria d’accions empresarials. L’empresa, com a creadora de riquesa social i riquesa econòmica, ens envolta i ens acompanya com a col·legi. Una societat mercantil, en qualsevol de les seves formes, està integrada per l’àrea de vendes, l’àrea de suport a la producció, la pròpia àrea operativa, l’àrea d’equip humà i l’àrea financera. Al mig d’aquest conjunt, liderant el projecte, hi ha la direcció que segueix les directrius marcades pel pla de negoci, que aplega el camí estratègic, comercial, operatiu i financer. Sense aquest embolcall i la definició dels bons propòsits, difícilment els millors gols es faran efectius. I, seguint el gran tòpic, efectivament, s’assoliran partit a partit… Els nostres professionals o bé tenen empresa pròpia, o bé treballen per a corporacions grans o petites, i desenvolupen la seva feina en diverses àrees, principalment en les tècniques, a més de les comercials. També en les directives.

Enguany el Col·legiat Distingit ha estat de la Comissió d’Enginyers d’Empresa, un professional que ha estat vinculat molts anys a les àrees comercial i directiva de les companyies on va treballar. L’any anterior, la distinció va recaure en un gran director de qualitat, de la Comissió que porta aquest nom juntament amb el terme ‘innovació’. De ben segur, els dos conceptes són indestriables l’un de l’altre. Les comissions apleguen laforça de la professió amb una gran transversalitat i tenen com a fil conductor els coneixements tècnics i de gestió. Val a dir que, a les empreses, encara que no se signin projectes, també s’exerceix la professió d’enginyer en la majoria de les àrees indicades. És per això que cal estar col·legiat.

La nostra Junta de Govern està compromesa amb l’impuls d’ENGINYERS BCN en el marc empresarial, i per això establim acords amb empreses col·laboradores. També estem desenvolupant els case study per integrar casos tècnics reals amb entitats i corporacions que volen donar-se a conèixer als nostres col·legiats i col·legiades. Altrament, aquest mes de maig es va desenvolupar amb molt d’èxit, un acte d’interrelació empresarial com a motor de cerca d’oportunitats compartides a l’Espai Carrillo i a l’Espai Networking. No serà l’últim.

Ja ho deia Peter Drucker: “Una empresa té un propòsit clar i és el de crear i mantenir clients”. Per això, la nostra entitat acompanya els nostres membres en el seu camí, i una de les fites és ajudar a ser empresaris, com a enginyeria, aquells enginyers i enginyeres que comencen i volen ser creadors també de riquesa tecnològica i d’innovació. Ja vàrem veure, tant al Fòrum com a la Nit del Col·legiat de l’últim dia de juny, el desplegament de talent passat i futur.

I, ja per acabar, cal refermar un fet: l’essència dels empresaris és cercar la millor travessa dins d’aquest immens mar d’oportunitats i d’entrebancs. El matemàtic anglès William George Ward ja va dir al segle xix: “El pessimista es queixa del vent, l’optimista espera que canviï i el realista ajusta les veles”. ENGINYERS BCN és el millor vaixell per acompanyar els seus tripulants a trobar, amb la navegació adequada, el destí de l’excel·lència.

Ricard Nogués

Vicedegà

nogues@ebcn.cat

@NoguesRicard