Nou decret per reforçar la resiliència elèctrica: impuls decidit a les renovables i a l’emmagatzematge a Catalunya

En data 5 de juny de 2025, ha estat publicada al DOGC la disposició següent:
- Decret llei 12/2025, de 3 de juny, per augmentar la resiliència del subministrament elèctric a Catalunya.
Podeu consultar aquí la publicació.
Es destaca:
- Es prioritza la construcció i explotació d’instal·lacions d’energies renovables i d’instal·lacions d’emmagatzematge i la seva infraestructura connexa, amb el reconeixement del seu interès públic superior (article 1).
“En el procés d’atorgament d’autoritzacions per a la construcció i explotació d’instal·lacions d’energies renovables, d’instal·lacions d’emmagatzematge i la seva infraestructura connexa, i mentre no s’assoleixi la neutralitat climàtica de Catalunya, quan es porti a terme la ponderació dels interessos concurrents, s’ha de considerar que aquestes tenen un interès públic superior i que contribueixen a la salut i la seguretat públiques. Això no obstant, quan l’execució o l’explotació de les instal·lacions afecti la protecció de les espècies l’acord que aprovi el projecte ha d’establir les mesures compensatòries adequades, incloses les de caràcter financer, que garanteixin un estat de conservació favorable o el restabliment d’aquest estat”.
- Es regulen parcs eòlics i plantes solars fotovoltaiques amb potència superior a 500 kW (abans eren fins a 100 KW) (article 2.1 que modifica l’article 6.1. del Decret llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables).
- Pel que fa a les bateries, s’afegeixen dues disposicions addicionals d’interès al Decret llei 16/2019
“Disposició addicional quarta. Règim d’intervenció administrativa de les modificacions de les activitats derivades de la implementació d’instal·lacions d’emmagatzematge elèctric mitjançant bateries associades a les activitats.
La implantació d’instal·lacions d’emmagatzematge elèctric mitjançant bateries associades a les activitats que disposen d’autorització ambiental o de llicència ambiental d’acord amb la Llei 20/2009, de 4 de desembre, de prevenció i control ambiental de les activitats, té la consideració de modificació no substancial sense conseqüències per a les persones ni per al medi ambient. Aquestes modificacions han de figurar a les actes d’inspecció ambiental o de control periòdic”.
“Disposició addicional cinquena »Instal·lacions d’emmagatzematge elèctric independent mitjançant bateries
1. Les instal·lacions d’emmagatzematge elèctric independents mitjançant bateries (stand-alone) s’autoritzen seguint el procediment que estableix el Reial decret 1955/2000, d’1 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d’autorització d’instal·lacions d’energia elèctrica, o norma que el substitueixi.
2. L’avaluació ambiental del projecte efectuada en el procediment d’autorització energètica té efectes en el procediment urbanístic, llevat que s’hagin introduït canvis en el projecte”.
- En la Llei d’urbanisme, destaca l’afegitó d’un apartat 1bis a l’article 9bis de la Llei d’urbanisme:
“Article 9 bis Normes d’aplicació directa sobre instal·lacions per a l’aprofitament de l’energia solar i la rehabilitació d’edificacions.
1 bis. En les zones que el planejament urbanístic destini a usos industrials, logístics o d’activitat econòmica s’admeten, amb informe dels organismes competents en matèria de riscos sense necessitat de modificar el planejament, les instal·lacions d’emmagatzematge mitjançant bateries i les instal·lacions de producció d’energies renovables d’autoconsum, que han de respectar la normativa urbanística i sectorial aplicable”.