Nit d’èxits a la Nit dels Col·legiats i la Professió

18 de juny de 2024
Comparteix
Temps de lectura
5' 15"

Les guanyadores dels Premis EBCN, les seves tutores i la Col·legiada distingida de l’any amb els seus premis. D’esquerra a dreta: Beatriz Giraldo (tutora), Adriana Farran (directora de l’EEBE), Estel Ballús (guanyadora), Laia Liébana (col·legiada distingida), Júlia Marcé (accèsit dels Premis) i Mireia Puig (tutora). // ENGINYERS BCN

El passat 14 de juny es va celebrar la Nit dels Col·legiats i la Professió a la Masia la Centenària 1779 de Gavà. Laia Liébana va ser la col·legiada distingida de l’any i Estel Ballús, la guanyadora dels Premis EBCN d’enguany.

Ha passat una vegada més La Nit dels Col·legiats i la Professió i ha deixat enrere una gran quantitat de nous records i experiències. La vetllada es va fer a la Masia la Centenària 1779, un escenari immillorable per passar la nit més important de l’any pel Col·legi.

Cristina Riba, periodista de TV3, va ser la conductora de l’acte, que va presentar recordant la importància de l’enginyeria a la societat: una professió de present i de futur per contribuir a millorar la qualitat de vida i la seguretat de les persones.

Els guardons

El primer guardó de la Nit es va destinar a l’empresa innovadora de l’any i que es va emportar BOLD TECHNOLOGIES. BOLD ha desenvolupat bateries tecnològicament avançades per a l’electrificació dels automòbils i propulsió d’avions, amb l’avantatge què aquestes bateries tenen una densitat d’energia superior, unes característiques de seguretat més avançades; i que incorporen anàlisis d’estrès per la integritat estructural d’aquestes.

A continuació es va lliurar el premi Josep M. Cabestany, com a reconeixement al compromís social per la promoció de les vocacions a l’enginyeria. En aquest cas, se’l va emportar l’editorial ANIMALLIBRES, que promouen les vocacions tècniques, i en especial l’enginyeria, a través dels seus llibres infantils com Ens ho passem bé aprenent enginyeria.

Premis EBCN

Un dels moments més esperats de la Nit va ser l’anunci de les guanyadores dels Premis EBCN al millor Treball de Final de Grau (TFG) de l’any. El premi al millor TFG va ser per Estel Ballús, de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) – UPC, pel projecte Desenvolupament d’una eina clínica per a la modelització i sensorització d’un úter. El treball, fet amb el recolzament del Hospital Clínic de Barcelona, és una proposta innovadora que abasta el disseny, el desenvolupament i la implementació d’un model d’úter amb finalitats de formació clínica d’intervencions ginecològiques. Amb el prototip dissenyat per Ballús, els cirurgians i els estudiants poden practicar la extracció de pòlips i miomes, gràcies a histeroscòpies ambulatòries.

L’accèssit el va guanyar Júlia Marcé de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) – UPC pel seu treball Projecte de disseny d’un joc de construcció infantil amb packaging com a factor implicat en l’experiència de joc. En aquest projecte s’ha desenvolupat un joc de construcció infantil que incorpora el packaging com a part activa i integral en l’experiència de joc infantil.

Col·legiats homenatjats pels més de 60 anys de col·legiació amb la Junta de Govern a l’escenari. // EVENTS

Els homenatges als col·legiats

A continuació va arribar el moment pel qual La Nit dels Col·legiats cobra sentit: els homenatges als col·legiats que porten molts anys a ENGINYERS BCN. Van passar per l’escenari totes aquelles persones que s’havien col·legiat al 1998, i per tant feien 25 anys col·legiats; i al 1973, portant 50 anys vinculats al Col·legi.

A més, enguany es va fer un homenatge a totes aquelles persones que portaven 60 o més anys col·legiats a ENGINYERS BCN. Un dels moments més especials de la vetllada, on els col·legiats van pujar a l’escenari a recollir la insígnia. “74 anys col·legiat“, comentava un dels homenatjats, somrient.

Col·legiada distingida

A continuació, va tenir lloc un dels moments més emotius de la Nit: el premi al col·legiat/da distingit/da de l’any. Enguany, el guardó se’l va emportar algú que, tot i la seva juventut, porta molts anys de rel·lació amb el Col·legi: Laia Liébana.

La actual presidenta de la Comissió de Seguretat contra Incendis, va començar al Col·legi com a membre d’aquesta comissió, i va ser una de les artífex del Manual de Seguretat Contra Incendis, que avui és un referent per la professió. També, va entendre la importància de seguir enfortint les seves capacitats cursant el Postgrau en Seguretat i Salut al sector de la construcció. Va formar part de la Comissió d’exercici lliure, i del 2013 al 2017 gràcies a la seva capacitat per impulsar projectes i buscar solucions innovadores, va ser vocal de la Junta de Govern del Col·legi fent-se càrrec de la Comissions.

Liébana es va dirigir als assistents per donar les gràcies pel premi, remarcant el paper tan important que han suposat les comissions a la seva vida i com aquestes li han ajudat no només a desenvolupar-se professionalment, sinó també a conèixer companys inestimables dins l’enginyeria.

Miquel Darnés durant el seu discurs. // EVENTS

El discurs del degà

Miquel Darnés, degà d’ENGINYERS BCN, es va dirigir als assistents per explicar que el Col·legi està en renovació continua. Darnés demanava la creació de més corporacions per identificar espais de gent referent i crear aliances, com clústers, associacions, escoles de negoci, etc.

El degà remarcava que la via de la transformació digital era la necessària per atreure talent jove. I, per aconseguir-ho, proposava seus més modernes i tecnològiques, adequades al segle XXI i que afavoreixin la col·laboració i el treball en equip. Per últim, Darnés va fer una petició, la de transformar el Col·legi en un HUB tecnològic de referència.

Per últim, es va fer un homenatge a Ramon Grau, Degà d’ENGINYERS LLEIDA i vicepresident del Consell de Col·legis d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya (CCEGETIC); i a Antón Escarré, tresorer i vocal del Consell del CCEGETIC a més d’exdegà del col·legi de Tarragona i actualment vicedegà. Darnés, va voler destacar la seva dedicació i feina pel Consell.

La Nit va acabar sota les estrelles, en un sopar a peu dret on els col·legiats i els guardonats van poder celebrar junts els èxits i recordar moments i experiències.