L’OBSERVATORI DEL DEGÀ: “Un any d’oportunitats”

18 de gener de 2024
Comparteix
Temps de lectura
3' 8"

En l’Observatori del Theknos de gener-febrer, el degà Miquel Darnés parla de les amenaces i oportunitats, moltes més oportunitats que amenaces, que porta el nou any. Pots llegir l’article a continuació o a través d’aquest enllaç.

Observatori Theknos 259

Un any d’oportunitats

En l’esdevenir d’una corporació com la nostra hi ha, de manera constant, amenaces i oportunitats. Diverses amenaces ja fa un temps que s’han instal·lat al nostre entorn i no sembla que tinguin pressa per anarse’n: proliferació de graus de l’àmbit industrial sense atribucions; poca identificació dels nous titulats amb els col·legis; col·laboracions amb les administracions feixugues i complicades; competència en els fins fa poc serveis exclusius dels col·legis, etc. Però, de moment, almenys aquestes amenaces i d’altres no signifiquen un perill greu per a la pervivència dels col·legis professionals tal com els coneixem ara. I també van sorgint oportunitats.

L’any 2024 n’hi haurà un seguit, d’oportunitats, que caldrà aprofitar. ENGINYERS BCN té moltes fortaleses que hi ajudaran: massa crítica (més de 5.000 col·legiats); col·legiats amb expertesa i experiència (Guia de Professionals, amb 900 inscrits); equip humà preparat i motivat; instal·lacions i equipaments moderns (el nou web ha rebut més de 40.000 visites en el darrer trimestre de l’any passat), etc. Per tant, encarem amb il·lusió el nou any amb l’objectiu d’assolir noves fites. Us en comentem algunes.

Estem iniciant els darrers tràmits de sol·licitud per aconseguir ser una de les entitats de la xarxa d’oficines empresarials i col·legials d’impuls a la transició energètica de Catalunya. Les oficines tindran l’objectiu de promoure, identificar i acompanyar projectes per a la petita i mitjana empresa en aquest àmbit. A partir de les actuacions de la nostra oficina, els col·legiats que ho desitgin podran oferir els seus serveis professionals a les empreses interessades. Les oficines disposaran d’una subvenció de l’ICAEN (Institut Català de l’Energia) i està previst que el projecte duri dos anys. Una altra cosa que volem fer és crear un programa que es dirà Crea la teva enginyeria, per tal d’ajudar i orientar els enginyers que vulguin emprendre l’aventura de “posar-se pel seu compte”, com es deia abans. També estem treballant en un nou conveni de col·laboració amb l’EEBE (Escola Enginyeria Barcelona Est), que ens donarà un impuls important a l’hora d’arribar als futurs enginyers, que són el planter que tant necessitem. I per acabar, serà l’any que el Col·legi entrarà de ple en l’ús de la IA (intel·ligència artificial) com a eina de millora de la productivitat i de l’eficàcia comunicativa. En aquest theknos se’n parla a bastament, de la IA.

En tenim més, de projectes, però no us volem cansar i els anirem explicant a mesura que els anem fent. El que sí que volem deixar palès és que el nostre compromís amb el Col·legi i la professió es manté inalterable, com el primer dia. Som aquí per treballar de valent; per aconseguir més punts forts i minimitzar els febles; per aprofitar les oportunitats i esquivar les amenaces, i per, en definitiva, anar construint entre tots, col·legiats, equip humà, col·laboradors i Junta de Govern, aquest col·legi de referència del qual sentir-nos orgullosos.

El líder hindú Mahatma Gandhi va dir: “El futur depèn del que facis avui”. Avui nosaltres ens esforcem i fem feina perquè el futur d’ENGINYERS BCN sigui brillant i esperançador. La professió i tots nosaltres ens ho mereixem.

Miquel Darnés

Degà

darnes@ebcn.cat

@miqueldarnes