L’Observatori del vicedegà: “L’estela del futur”

4 de desembre de 2024
Comparteix
Temps de lectura
3' 24"

En l’Observatori del Theknos de novembre-desembre, el vicedegà Ricard Nogués destaca la importància del talent col·lectiu i la gestió responsable per construir una societat sostenible emmarcada en un humanisme tecnològic essencial per al futur. Ens parla de la cimàtica com a exemple de la connexió entre la ciència, l’art i la tecnologia.  

Pots llegir l’article a continuació o a través d’aquest enllaç.

Observatori Theknos 264

L’estela del futur

La cimàtica és l’estudi de l’efecte visual produït pel so i la seva vibració sobre qualsevol material. A través de la interacció en diverses superfícies, la música genera una sèrie d’imatges i esteles anomenades ‘patrons de Chladni’, en honor al científic alemany que els va experimentar fa més de 200 anys.

Des de l’inici dels temps, l’ésser humà ha tingut el desig d’aprendre i de millorar en qualsevol disciplina per la seva supervivència o, simplement, per curiositat. La tecnologia ens fa millorar el coneixement i el pensament de la nostra espècie. Aquesta idea la proposa Eudald Carbonell en el seu llibre De la caverna al cosmos, en què, com a paleontòleg, ens diu que la continuïtat de la nostra existència estarà vinculada a l’humanisme tecnològic. L’humanisme va ser un moviment de renovació cultural del segle xiv per recuperar el valor dels clàssics de l’antiga Grècia i de l’antiga Roma. Avui, aquest enfocament de la restauració va encaminat a una revolució tècnica i científica per preparar-nos per al present i, sobretot, per al demà.

No podem pensar que aquests propòsits es faran de manera individual, sense cap lligam amb la societat, i de qualsevol manera. Per davant de tot hi ha d’haver gent de talent, que és, segons Xavier Marcet, professor i consultor d’empreses, aquell conjunt de persones aportadores de coneixement que generen resultats per davant de les excuses. Els membres que configurem la Junta de Govern provenim de diversos sectors, empresarials i públics, i tenim en el nostre cor, aquesta línia de pensament. Per això volem que el Col·legi, des de la nostra magnífica seu, que tants sacrificis va suposar per als que conformem el teixit tècnic de l’entitat, sigui la referència per construir amb les nostres enginyeres i enginyers d’ENGINYERS BCN un futur humà essencial per modelar una societat basada en l’honestedat. I, així mateix, des de la nostra saviesa científica, tècnica, legal, professional i econòmica. Això és l’excel·lència, que és la que ens empeny cada dia més per configurar l’assoliment d’aquesta fita.

En qualsevol cas, per fonamentar els desitjos, cal disposar dels instruments de gestió necessaris per fer-los realitat. Aquest mes de desembre hi ha dos esdeveniments importants. D’una banda, l’aprovació del pressupost de l’any vinent, a través del qual volem traçar, tal com hem fet els darrers anys, la millor manera de fer el nostre Col·legi més gran, amb actes que posen en valor la nostra expertesa com a col·lectiu de referència. Per això és important la vostra participació. De l’altra, el nostre fort patrimoni, forjat des de la bona praxi, ens ha de servir per recordar aquest humanisme que portem a dins i, mitjançant l’expressió d’un art com és la música, fer-lo evident en un espai com Santa Maria del Mar. En aquest acte, com a referent de l’entitat, l’Escolania de Montserrat farà ressonar les seves veus blanques dins de la basílica gòtica i dibuixaran, seguint les pautes de la cimàtica, els estels dels nostres desitjos futurs, com a entitat i com a persones, en el marc d’unes dates que ens conviden a la celebració amb la família i amb els éssers que més estimem. Gaudiu del Nadal!

Ricard Nogués

Vicedegà

nogues@ebcn.cat

@NoguesRicard