Crisi Climàtica i Enginyeria. Fòrum per la transició energètica 2023

Inscripcions
Inscripció tancada
Dates i horaris
30 de juny de 2023, a les 16.00 h
De 16.00 a 19.00 h
Tipus
Presencial
Lloc
Sala Petit Palau de la Música Catalana
C/ De Sant Pere Més Alt, 11
08003
BARCELONA
EBCN TV
EBCN TV

Organitzat per

Amb el suport de:

 

 

Objectius

Es tracta d’una activitat centrada en donar impuls a la Transició Energètica i amb el compromís de la lluita contra la crisi climàtica, amb els següents eixos centrals:

  • L'enginyer com a motor i no vagó.
  • El Col·legi condueix vers la transició energètica i pot accelerar-la a través de les actuacions dels seus professionals col·legiats.
  • Cal aturar l'escalfament del planeta i conduir ciutats i indústria, a la transició energètica, la sostenibilitat, benestar i seguretat.

Programa

16.00 a 16.30 h - Recepció convidats

16.30 a 19.00 h -  Crisi Climàtica i Enginyeria. Fòrum per la transició energètica 2023 

  • Presentació del darrer Informe de síntesi de l’IPCC (Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic, organisme internacional que depèn de les Nacions Unides) a càrrec de Jofre Carnicer membre de l’IPCC. Working Group II.

“Som en la lluita de les nostres vides i estem perdent; el nostre planeta s’acosta de pressa al punt d’inflexió que causarà el caos climàtic irreversible. Som en una autopista cap a l’infern amb el peu a l’accelerador”, va dir António Guterres, secretari general de l’ONU en la presentació de l’estudi IPCC el dia 20 de març de 2023.

  • Entrevista a Miquel Darnés i Cirera, degà del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (ENGINYERS BCN)
  • Solucions innovadores

Presentació de futures solucions innovadores per revertir el canvi climàtic.

Inversors per plaques fotovoltaiques

Centrals hidroelèctriques reversibles

Generadors gegants d’energia d’ones

Fusió nuclear 

  • Premi: Acció Climàtica ENGINYERS BCN 
  • Els projectes dels col·legiats

A càrrec de:

Josep Peiró, col·legiat. Tractarà sobre els combustibles sintètics no fòssils i com adaptar els motors actuals.

Lluís Verdaguer i Prat, col·legiat. CEO de l’empresa Effitronix.

Anna Martí, CEO-CFO i Marcel Rovira, CEO-COO del Projecte ATOM, generador d’hidrogen verd.

  • Taula rodona: Accions per la transició energètica

Amb la participació de:

Jaume Morron. Co-autor amb Ramon Tremosa del llibre “Energia sobirana: com Catalunya pot ser autosuficient en energies renovables”.

Eugeni Llagostera Saltor, Màster en Enginyeria Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). COO a Napptilus Battery Labs.

Joan Ramon Morante, Institut de Recerca d’Energia de Catalunya (IREC).

I moderat per la coneguda periodista de TV3, Cori Calero López, periodista dels serveis informatius de TV3 especialitzada en medi ambient i emergència climàtica.

  • Cloenda a càrrec de Marta Morera Directora de l'Institut Català d'Energia (ICAEN) de la Generalitat de Catalunya.

 19.00 a 19.30 h -  Còctel de networking

Impartit per

Cori Calero López, periodista als Serveis Informatius de TV3 especialitzada en medi ambient i emergència climàtica. Ja fa gairebé dues dècades que ha centrat la seva tasca a la divulgació ambiental. Ha estat reportera en diverses ràdios i cadenes de televisió com CNN o Via Digital on es va especialitzar en el contingut de documentals. També ha estat presentadora dels Telenotícies Comarques i del canal 3/24. Recentment ha rebut el Premi per divulgar la Biodiversitat.

 

Jofre Carnicer, investigador del CREAF, professor d’Ecologia de la Universitat de Barcelona (UB) i des de 2018 també és l’autor de l’IPCC (Intergovernmental Panel of Climate Change). La seva investigació analitza l’impacte del canvi climàtic en els ecosistemes mediterranis i en particular, es centra en la resposta dels boscos, en la interacció entre plantes i animals, així com en els serveis ecosistèmics.

Com autor de l’IPCC, ha participat en el 6è Informe d’avaluació publicat en 2022 (Grup de treball II), que analitza a escala global l’efecte del canvi climàtic en els ecosistemes i la societat, els riscos ambientals i socials, així com les possibles vies d’adaptació sostenible.

És membre del Consejo Nacional del Clima (CNC), una comissió adscrita a l’actual Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, creada l’any 1992 i que el seu objectiu avui és elaborar i supervisar les polítiques públiques sobre canvi climàtic.

 

Miquel Darnés i Cirera, degà del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (ENGINYERS BCN).

 

Eugeni Llagostera Saltor, Màster en Enginyeria Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Professional qualificat amb una diversa trajectòria en recerca i desenvolupament (R+D). Després del seu pas per Reby, startUp de sharing per mobilitat urbana, com a cap d'innovació. Actualment treballa com a CEO a Magnetika, desenvolupant noves tecnologies de càrrega sense fil, i COO a Napptilus Battery Labs, creant un nou concepte de bateria de càrrega ràpida basada en nanomaterials. El seu coneixement i experiència interdisciplinària li permet contribuir a diferents projectes innovadors centrats en noves tecnologies energètiques.

 

Anna Martí, estudiant de Disseny Industrial a Elisava. CEO-CFO del  projecte ATOM  guanyador del ImaginPlanet Challenge  entre 1.500 projectes. El ImaginPlanet Challenge pretén donar suport a joves emprenedors que tinguin idees per mitigar el canvi climàtic.

 

Joan Ramon Morante, catedràtic de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona des de l'any 1985. Des de l'any 2009 és director de l'àrea de materials avançats per a l'energia de l'Institut de Recerca Energètica de Catalunya, IREC, i des de finals de 2015 ha estat director d'aquest institut públic de recerca. Anteriorment, va ser vice-degà i degà de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona, director del Departament d'Electrònica d'aquesta universitat, cap d'estudis d'Enginyeria Electrònica i també coordinador de la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica del Màster Interuniversitari de Catalunya en Energia.

 

Marta Morera, llicenciada en Ciències Ambientals, Gestió i planificació Ambiental. Master Energy for sustainable development. Energy for the sustainable development; energies renovables, eficiència energètica a l'UPC. Durant 19 anys va ocupar diversos càrrecs a l'Ajuntament de Rubí començant com a Tècnica de Medi Ambient, Responsable d'Acció Ambiental - Energies Renovables, Tècnica de Projectes Estratègics i Responsable tècnica de @RubiBrilla. Des de juny de 2021 ostenta el càrrec de Directora de l'Institut Català d'Energia (ICAEN) de la Generalitat de Catalunya.

 

Jaume Morron, amplia experiència en ONGs de defensa ambiental i promoció de les energies renovables. Participació a la fundació del World Information Service on Energy (WISE). Al 2005 va fundar dialEc – Comunicació per a la Sostenibilitat, una micro-agència de comunicació especialitzada en augmentar l'acceptació social dels projectes d'energies renovables, de la que és soci i director. Ha estat gerent de l’Associació Eòlica de Catalunya – EolicCat, l’associació empresarial del sector eòlic de Catalunya, fins l’abril de 2023. Co-autor amb Ramon Tremosa del llibre “Energia sobirana: com Catalunya pot ser autosuficient en energies renovables”.

 

Josep Peiró, col·legiat, enginyer tècnic industrial Químic. Actualment a l’empresa CE&Adv (Control Engineering & Advice, SL), empresa destinada a l’enginyeria de detall i sistemes de control avançat.

 

Marcel Rovira, estudiant de Disseny Industrial a Elisava. Ha treballat a empreses com Aura, Oracle, Cupra, Volkswagen, El Arco i, actualment CEO-COO del projecte ATOM guanyador del ImaginPlanet Challenge  entre 1.500 projectes. El ImaginPlanet Challenge pretén donar suport a joves emprenedors que tinguin idees per mitigar el canvi climàtic.

 

Lluís Verdaguer i Prat, CEO de l'empresa Effitronix. Enginyer Tècnic Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya amb una extensa carrera de més de 35 anys en el món del manteniment industrial, l’automatització de processos, eficiència energètica i últimament en la implementació de solucions d’Industria 4.0. Des de l’any 1994 dirigeix l’empresa EFFITRONIX on ha liderat el llançament del sistema MICO24. Ha col·laborat amb la UVIC en la implementació del Grau d’Enginyeria Mecatrònica. Ha participat en nombroses conferències sobre eficiència i productivitat, innovació, manteniment predictiu per les empreses del futur, beneficis de la digitalització i industria 4.0.

Observacions

Com rebrem les entrades un cop feta la inscripció?

Un cop realitzada la inscripció, a l’apartat “Les meves inscripcions”, del mòdul d’inscripcions, trobaràs l’entrada única que inclou a tots els assistents sol·licitats, la podràs descarregar en format pdf i portar-la al teu telèfon o bé impresa.

 

Com arribar-hi

Transport públic

Autobús: Línies V15, V17 i 47.

Els busos de les línies 47, V15, V17, N8 i N28, en sentit muntanya, modificaran el seu recorregut habitual.

Aquestes línies, en sentit mar, mantindran el seu recorregut habitual.

El bus de barri 120 mantindrà les seves parades a la Via Laietana.

 

Metro Urquinaona: L1 i L4

 

RENFE: Estació Plaça Catalunya

FGC: Estació Plaça Catalunya

Durant les obres de Via Laietana, s’habilitarà un pas per als vianants protegit i senyalitzat a la vorera banda Llobregat, en aquest tram de la Via Laietana.

La vorera banda Besòs romandrà sense afectacions.

 

En sentit muntanya, la circulació de vehicles entre la pl. d’Antoni Maura i pl. d’Urquinaona quedarà tallada.

Des de la pl. Idrissa Diallo - Correus només podrà accedir el veïnat, serveis i usuaris d’aparcament.

En sentit mar, es mantindrà un carril bus i un carril per a vehicles privats.

Canvi de sentit provisional del c. d’Ortigosa.