L’OBSERVATORI DEL DEGÀ: “L’enginyeria com a motor de progrés”

5 de desembre de 2023
Comparteix
Temps de lectura
2' 51"

En l’Observatori del Theknos de novembre-desembre, el degà Miquel Darnés parla de com l’enginyeria té un paper protagonista en els canvis socials com la sostenibilitat o la tecnologia del futur. Pots llegir l’article a continuació o a través d’aquest enllaç.

Observatori Theknos 258

L’enginyeria com a motor de progrés

L’enginyeria està avançant cap un horitzó on la innovació i la transformació tecnològica seran cabdals. En un escenari global i dinàmic, l’enginyeria catalana es presenta com un catalitzador essencial per abordar reptes emergents i aportar eines per al desenvolupament socioeconòmic del país. Catalunya ha consolidat la seva reputació com un epicentre d’innovació i coneixement, albergant institucions acadèmiques de renom i empreses a l’avantguarda en diversos àmbits tecnològics. L’enginyeria, en aquest context, assumeix un rol protagonista com a impulsora de la recerca i el desenvolupament de solucions innovadores, des de l’aplicació de la indústria 4.0, fins a la implantació d’energies renovables i l’exploració de la intel·ligència artificial. A tall d’exemple, amb dades del 2021, Catalunya compta amb 530 empreses del sector de l’energia eficient que facturen un total de 16.000 milions d’euros i donen feina a 28.000 persones. Entre elles hi ha enginyeries especialitzades, instal·ladores, consultories, fabricants d’equips eficients, empreses de serveis energètics, etc. De ben segur que molts companys nostres en formen part.

Així doncs, un dels pilars ineludibles del futur recau en la sostenibilitat. Els desafiaments ambientals actuals reclamen noves tecnologies i pràctiques que minimitzin l’impacte ecològic. En aquest sentit, l’enginyeria s’encamina cap a la concepció de solucions verdes, com l’ús de materials eco-sostenibles, l’aplicació de sistemes energètics nets i la implementació de models d’eficiència ambiental que afectin tots els àmbits industrials. La digitalització emergeix com un altre factor crític. La transformació digital està envaint sectors sencers i s’ha d’abordar aquesta transició amb mentalitat disruptiva. La convergència de l’Internet de les Coses (IoT), la intel·ligència artificial (IA) i la connectivitat 5G representa una alenada d’oportunitats noves, obrint pas a la innovació i millorant la competitivitat en àmbits clau.

D’altra banda, sectors emergents com la biotecnologia, la salut digital i la mobilitat sostenible despunten com a grans àrees de futur. La col·laboració estreta entre empreses i centres de recerca està propulsant el desenvolupament de tecnologies disruptives. Val a dir que Barcelona i Catalunya són capdavanteres en l’estratègia per captar inversió d’Europa. Segons fonts de la Generalitat, l’any 2022 es van captar 6.400 milions d’inversió i hi ha 9.225 filials de companyies que tenen la seu central fora, la majoria vinculades als sectors alimentari, químic, farmacèutic i d’automoció. Però encara estem lluny de l’objectiu que el sector industrial arribi al 25% del PIB, que persegueix el Pacte Nacional per la Indústria, ja que al 2022 està al 18,54 %, segons l’Idescat.

Tanmateix, el Col·legi s’esforça en impulsar l’enginyeria de l’àmbit industrial amb l’aposta ferma i decidida per la formació continua de qualitat; la col·laboració amb les administracions i entitats diverses i la relació amb empreses punteres, com a coses a destacar.

Finalment, com fem cada any, us recordem que els dies 18 i 19 de desembre hi hauran les votacions per l’aprovació del pressupost pe al 2024. La vostra participació és important. Gràcies per endavant!

Miquel Darnés

Degà

darnes@ebcn.cat

@miqueldarnes