XII Jornada d’Innovació i Recerca docent a la Universitat i a l’Ensenyament Primari i Secundari

Dates i horaris
16 de novembre de 2023
De 16 a 19 h.
Tipus
Videoconferència
Durada
3 hores
Lloc
En línia
Proposada per
Comissió d'Ensenyament

Organitzat per

 

Organitzat i patrocinat pel Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (ENGINYERS BCN). Coorganitzat pel Grup de Recerca i Innovació en la formació tecnològica-ENG-BCN i Grup GENCAD (ICE-UPC)

 

Col·laboren: Cesire/Aulatec, Servei Ordenació FP, Societat Catalana de Tecnologia, Associació Enginyeria i Cultura Catalana, Fundació Catalana de Recerca i Innovació, Col·legi de Pedagogs de Catalunya, Museu del Joguet de Catalunya a Figueres i Federació de moviments de renovació pedagògica de Catalunya 

Objectius

 

 • Conèixer innovacions i/o recerca docent que es puguin aplicar de forma transversal a qualsevol matèria i/o també a una matèria en concret.
 • Presentar algunes de les idees reflectides en els treballs de l'assignatura d'“Innovació i recerca educativa” i/o TFM dels alumnes del màster formació del professorat de secundària.
 • Difondre experiències realitzades a l’aula (tant a la Universitat com a la Secundària o Primària).
 • Valorar la Importància de la recerca i la innovació docent en l'evolució i millora de l’Aprenentatge.

Destinataris

 • Alumnes del Màster de formació del professorat de Secundària.

Programa

 

Com podem contribuir a impulsar el canvi educatiu a Catalunya? Quins desafiaments haurà d'encarar l'escola actual i en el futur? Aquestes són preguntes que ens interpel·len a molts professionals i institucions en l'àmbit de l'educació. El més important és aconseguir millorar els aprenentatges dels alumnes.

El veritable quid de la qüestió rau a saber de quina manera haurien de canviar les nostres metodologies docents per tal de millorar els aprenentatges dels alumnes i desenvolupar el seu meta-coneixement.

L'entorn social i econòmic, reclama uns canvis tant en l'ensenyament com en l'aprenentatge i, per tant, cal impulsar la innovació i la recerca en l'àmbit docent. Aquest fet és especialment visible en l'àmbit científic-tecnològic.

ENGINYERS BCN preocupat per aquesta necessitat, proposa aquesta desena Jornada, per mostrar alguns exemples d'activitats sobre com innovar i/o fer recerca a l'aula i primordialment innovacions i recerques fetes per:

Estudiants del Màster Universitari de Formació del Professorat d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d’Idiomes.

Aquest treballs TFM, s’hauran seleccionat entre els treballs de l’assignatura d’Innovació i Recerca Educativa i els Treballs Final de Màster (TFM) del Màster
Universitari de Formació del Professorat d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d’Idiomes.

El fet de concursar suposa l’acceptació de les bases. Cal dir que es pot participar i/o guanyar altres premis amb el mateix projecte

 

La realització telemàtica de la Jornada, es realitzarà de la següent manera:


1. Tota la Jornada serà transmesa de forma telemàtica a través de la plataforma virtual d’ENGINYERS BCN.

2. La connexió serà a partir de les 16 h. Del dia 16/11/2023.

3. Les presentacions tindran una durada màxima de 20 minuts. El tribunal al final de cada presentació farà les preguntes oportunes i amb una durada màxima de 10 minuts.

4. La intervenció es farà per sorteig; prèvia comunicació a les persones interessades abans del inici del acte.

5. No hi haurà pauses entre participants.

6. El tribunal disposarà d’un/a coordinador/a que marcarà l’ordre de les intervencions de cada membre del jurat.

7. La consecució dels premis es notificarà al final del acte.

8. Els premis s’enviaran a cada

 

 

 

Impartit per

 

Presentació a càrrec de F. Xavier Villasevil Marco, Dr. en Enginyeria Electrònica, Dr. en Enginyeria Multimèdia, Dr. en Filosofia i en Ciències de l’Educació. President de la Comissió Ensenyament d’ENGINYERS BCN.

Observacions

 

L'acte es desenvoluparà totalment de manera virtual. El mateix dia de realització del Premi, s'informarà per correu electrònic de la metodologia a utilitzar i enllaç corresponent per a realitzar la connexió.

 

El fet de concursar suposa l’acceptació de les bases.

 

Terminis

Tots el treballs, vídeos i/o tutors multimèdia,  hauran de ser enviats i rebuts com a màxim el 23 d'octubre de 2023, a les 24 h, en format PDF o format electrònic via correu electrònic a juan.soler@upc.edu

 

Lliurament dels Premis

El lliurament formal dels premis es durà a terme, segons:

 • Recollint-lo a secretaria del Col·legi ENGINYERS BCN. Carrer Consell de Cent nº 365 de Barcelona; o bé,
 • Rebre’l a casa seva, avisant a: formacio@ebcn.cat tot indicant-li adreça on vol rebre el premi.


Criteris de selecció dels treballs que presentaran a la jornada els alumnes del màster universitari de Formació del Professorat d'educació Secundària obligatòria i batxillerat, Formació Professional i ensenyament d'idiomes. 

 

 • Cada tribunal de defensa de Treballs Final de Màster (TFM), de la Universitat corresponent, seleccionarà el millor treball de innovació i/o recerca educativa. La proposta pot quedar deserta en el cas que el tribunal consideri que cap dels treballs defensats és especialment destacable.
 • El professorat de l’assignatura d’Innovació i Recerca Educativa de la Universitat corresponent, seleccionarà els millors treballs del seu grup.
 •  Els alumnes que hagin estat seleccionats, si volen concursar, hauran de donar conformitat* i emplenar un full amb les seves dades de contacte a més de facilitar un exemplar del treball i un resum d’una pàgina.
 • A partir dels treballs seleccionats, un tribunal format per membres d’ENGINYERS BCN, del Grup GENCAD i CESIRE-AULATEC s’encarregarà
  de seleccionar-ne un màxim de 3 treballs.
 • Aquests treballs seran presentats i defensats a la jornada de innovació i seran avaluats per un jurat que n’escollirà el treball guanyador. La durada
  de la presentació serà de 15 minuts i tot seguit s’estima un petit debat amb el tribunal d’uns 10 minuts, ajustant així un total d’uns 25/30 minuts.

 

ENGINYERS BCN entreguen els següents obsequis:


• 1r. Classificat: 1ESTATUETA del Col·legi + portàtil amb SO Chromebook 11, amb software especial per a docents.
• 2n. Classificat: Placa commemorativa + rellotge GARMIN INSTINCT + diploma 

• 3r. Classificat: Diploma